02C15474-D948-B34F-3688E44747EB43A0 28



Drogi Gościu jeśli zdecydujesz się na wypoczynek u nas przekonasz się, że chóry ptasie tak pięknie śpiewają dlatego, bo jest tu bardzo czyste powietrze, nie skażone przemysłem, spalinami. Idąc nad morze - napotkasz piękną latarnię morską. Spacer lasem sosnowym i kosodrzewinowym w kierunku morza to neutralne inhalacje. A my gospodarze - Gienia i Marian Kramek zapewnimy Państwu w naszej kwaterze rodzinną atmosferę. Wspaniały nastrój można wytworzyć spędzając wieczory przy ognisku. Dla dzieci przygotowaliśmy piaskownicę, huśtawki. My kochamy zwierzęta. Jeśli Państwo chcecie przyjechać ze swoim czworonożnym ulubieńcem - nie widzimy przeszkód. Posiłki mogą Państwo przygotowywać sobie sami. Jest do Waszej dyspozycji kuchnia, naczynia, garnki. Mogą również Państwo wykupić obiady na miejscu.

Dane kontaktowe
Powiat: wejherowski
Gmina: Choczewo
Adres: Sasino-Zielonka, ul. Leśna 15, 84-211 Sasino
E-mail: gienia_kramek@o2.pl
Telefon: 58 676 33 55
Telefon komorkowy: 696 697 341
Fax:
Strona internetowa :

Dane o obiekcie
Dziala w okresie od : do:
Cena za pokoj:
Cena za osobe:
Ilosc pokoi:
Ilosc miejsc noclegowych:
Specialne uslugi: Gospodyni zaprasza do wzięcia udziału w warsztatach gotowania tradycyjnych potraw, m.in. przyrządzania kociołka choczewskiego, krokietów naleśnikowych oraz „pierogów szlachciców”. Oferowane przez Gospodynię posiłki są przygotowywane z użyciem surowców z własnego gospodarstwa. Śledź pomorski solony z beczki w zalewie słodko-kwaśnej Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych 04.09.2006 r. Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu: Śledź był od wieków spożywany na Pomorzu ze względu na bliskość morza i bardzo cenne właściwości smakowe i odżywcze. Rybołówstwo na Pomorzu Gdańskim było znane od najdawniejszych czasów. Sprzyjały temu warunki naturalne krainy: wybrzeże morskie oraz liczne jeziora i rzeki obfitujące w różnorakie gatunki ryb. Na połów wypływali wyłącznie mężczyźni. Na Półwyspie Helskim i w niektórych wsiach nadmorskich pojawiły się nawet stałe organizacje, nazywane maszoperiami, skupiające rybaków z poszczególnych wsi w celu zbiorowego połowu. Dawniej w celu dłuższego przechowywania konserwowano ryby poprzez suszenie, wędzenie i zasalanie. Niekiedy także solono ryby, podobnie jak śledzie morskie, układając je starannie w beczkach lub w glinianych czy kamionkowych garnkach – kuflach. W okresie postów wyznaczonych przez Kościół spożywano duże ilości solonych śledzi. Śledź pomorski solony z beczki w zalewie słodko-kwaśnej jest podawany zgodnie z tradycją na Wigilię. Pomorskie borowiki suszone w śmietanie Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych 30.11.2008 r. Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu: Pomorze to jeden z najbardziej grzybodajnych regionów w Polsce. Bogactwo lasów dostarczało licznych odmian grzybów, które przyrządzano w kuchni pomorskiej na różne sposoby: marynowano w occie, duszono, gotowano, smażono, przyrządzano zupy, nadzienia do pierogów. Do najszlachetniejszych grzybów zaliczano prawdziwki – borowiki, rydze i kurki, pozostałe były po prostu grzybami, które zbierano rzadko, bo tych prawdziwych znajdowano całe kosze. W „Bedekerze kaszubskim” (1978) znajdujemy stwierdzenie: „Ziemia je u nôs lichô, abë te grzëbë nóm Pón Bóg dôł” oraz drugie: „Rëbë i grzëbë to tak cos je dlô Kaszëbë”. Większość grzybów przeznaczano do suszenia lub do codziennego spożycia. Suszone grzyby wykorzystywano w kuchni przez cały rok. Borowiki – niezastąpione w swym aromacie i smaku – chętnie wykorzystywane były przez gospodynie do przygotowywania potraw odświętnych. Były dodatkiem do mięs i wędlin, podawano je w postaci zup (najlepsze właśnie z borowikowego suszu), polewek (z dodatkiem ziemniaków), dań głównych. Ze świeżych i suszonych sporządzano potrawy wzbogacane smakiem wiejskiej śmietany i przypraw. warsztaty artystyczne: wytwarzanie ozdobnych elementów dekoracyjnych (użytkowych), kwiatki z krepiny, papieru ozdobnego itp., ozdoby choinkowe ze słomy, koronki wyk. metodą szydełkową, ozdoby z wikliny, siana łąkowego, wierzby itp.
Jezyki obce:
Odleglosc do atrakcji:
Ilosc lazienek:
Przyjazne dla dzieci (skala 1-5):
Przyjazny dla osob niepelnosprawnych :

Dane o wyposażeniu
Dozwolone zwierzeta: brak informacji
Lazienka w pokoju: brak informacji
Plaza: brak informacji
Rowery:brak informacji
Zdrowa zywnosc: brak informacji
Pokoj konferencyjny: brak informacji
Swietlica: brak informacji
Grill: brak informacji
Wycieczki z przewodnikiem: brak informacji
Silownia: brak informacji
Kuchnia domowa: brak informacji
Jazda konna: brak informacji
Bryczka: brak informacji
Aneks kuchenny: brak informacji
Mini zoo:brak informacji
Parking: brak informacji
Telefon w pokoju: brak informacji
Plac zabaw wewnetrzny: brak informacji
Plac zabaw zewnetrzny: brak informacji
Staw : brak informacji
Basen: brak informacji
Bilard: brak informacji
Restauracja: brak informacji
Sauna: brak informacji
Sklep: brak informacji
Tenis stolowy: brak informacji
Kort tenisowy: brak informacji
Telewizor: brak informacji
Boisko do siatkowki:brak informacji
Wypozyczalnia sprzetu wodnegobrak informacji
Internet bezprzewodowy: brak informacji

Oceń

KOMENTARZE

Dodaj komentarz
  1. Leave this field empty

Pola wymagane